Teeth jao

Ponie är fin i tänderna, inget akut som skulle gjort att hon fått ont i nacken eller så vilket känns skönt ju :) Inget allvarligt skav från bett på tänderna och inga märken i mungiporna så får bra betyg där ;) Hon hade heller inte så vassa tänder att de skavde mot kinden så hon gjorde inget med dem. Däremot hade hon två låsnignar som hon kallade det på underkäken, både höger och vänter, ganska långt in i munnen. Det såg ut som att en kant stack upp lite längre på tanden och bildade som en liten hake där. Hon sa att det kan ha varit så att Viggis tänder inte varit helt framskjutna och färdiga förra året när hon var 5 och kollades, och att de nu kommit fram helt och därför bildat dessa låsningar. I vanliga fall får de tydligen låsningar för att de har ett över- eller underbett som gör att käkarna inte glider mot varandra i cirkelrörelser som de ska utan istället då rör sig mer fram och tillbaka åt sidorna bara och då skaver fram dessa låsningar. Men Viggi har ett bra bett så hon sa att det nog beror på att tänderna inte varit helt framskjutna innan och att det var bra att få slipat ner dem nu så de blev jämna. Dock satt låsningarna inte på ett ställe som skulle påverkat henne i varken ridning eller ätning (hon är ett svart hål matmässigt) men att det kunde gjort det i framtiden, så skönt att bli av med dem :)
 
Sen drog Ponie ut en vargtand för två år sedan när hon var 4 och förra året när hon var 5 drog hon ut en liten flisa som var en rest från vargtanden som satt kvar. När tandläkaren i måndags kollade igen nu så var det fortfarande en prick kvar där vargtanden suttit och jag sa det att det precis såg ut sådär för ett år sedan när flisan hittades. Hon lokalbedövade där och kollade lite och fick efter en del trixande ut en liten liten flisa som satt kvar. Så den där vargtanden lämnade några dumma flisor efter sig som legat och skavt. Det blir som en mini glasskärva som ligger i tandköttet och ger en molnande värk. Det kan mycket väl gjort att hon varit spänd och gått emot bettet ibland. Men nu är den borta och förhoppningsvis var det den sista flisan :) 
 
Inget bett på minst en vecka tills såret efter vargtandsflisan läkt och jag har ju som sagt ingen sadel att rida i heller. Så jag kör all in horsemanship nu haha! ;) Nej, men lite mer grunder och jobb från marken blir det. Och jag åkte faktiskt och köpte ett hackamore så jag kan rida lite grann i alla fall även om det är barbacka, träna magmusklerna lite haha! 
 
Skönt att munnen är kollad och att hästen är frisk, jakten på den perfekta sadeln fortsätter, to be continued...